LA GRAMOLA - 2 ANYS

El 9 de maig de 2009, La Gramola començava a punxar discos. El primer va ser el "Little Mosaic Worlds" de The Human Elephant. Aleshores ens trobavem amb un panorama incipient, la majoria de netlabels estaven dedicats a la música electrònica i costava trobar ofertes d'altres generes.

En aquets dos anys, el món de la música lliure, ja sigui sota segell Creative Commons o a través de plataformes com Bandcamp, Soundcloud o Jamendo, ha viscut un boom considerable. L'aparició de nous netlabels ha estat constant, oferint cada cop més estils de música. També és cert que d'altres netlabels han desaparegut (des d'aqui plorem la fi de Rack and Ruin i la de Beat is Murder, entre d'altres), però no és menys cert que l'augment de la oferta en quan a discos lliures ha estat, en comparació, apabullant.

L'aparició de plataformes com, sobre tot, Bandcamp ha tingut un efecte decisiu. Molts artistes han optat per la formula del "paga'm el que creguis" i així donar-se a coneixer.

Són doncs aquestes plataformes un instrument per, simplement, donar-se a coneixer? No, son molt més que això. Artistes ja consagrats ofereixen discos de forma gratuïta (Amanda Palmer, Akron/Family, Hugh Cornwell - líder de The Stranglers -, Bob Ostertag, Lisabö, etc.), altres desenvolupen la seva carrera a través de la xarxa (excepcional el cas de Big Blood, amb gent que forma part de Fire On Fire o Cerberus Shoals) i gent que per filosofía ha trobat en els netlabels la solució ideal (Hazard Records, Clinical Archives o Insubordinations).

El que, en principi, semblava un moviment molt underground (no per estils musicals, ja que hi podem trobar de tot, sino per la forma com la música està sent difosa) està trobant lloc entre pàgines més generalistes. Així ja comença a no ser extrany trobar discos referenciats i molt ben valorats a pàgines com Pitchfork (el disc de The Weeknd ja forma part de la secció "Best new Music" i el de Girl Talk ha obtingut una nota fantàstica) i fins i tot veure artistes tocant a festivals reconeguts (Twin Sister, Pony Bravo, Ainara LeGardon i molts altres... Us recomano que cliqueu l'enllaç del Primavera Sound per veure l'especial que La Gramola ha preparat i així comproveu la quantitat de grups que participen al festival i ofereixen la seva música de forma lliure).

Esperem doncs que això tan sols sigui l'inici i que cada cop la oferta sigui major. A nosaltres ens toca la feina de filtrar el gra de la palla... i aquí cadascú amb els seus gustos.

Finalment agrair a tots els que us apropeu a La Gramola a escoltar, cada cop hi ha més companyia i això fa que sigui més agradable la feina de posar aquestes músiques a l'aparador. A tots vosaltres va dedicat el recopilatori que podeu descarregar a continuació, un esboç d'aquests dos anys de La Gramola. Salut!


Descarrega aquí.

Tracklist:

01. Ausland - THE HUMAN ELEPHANT
02. Sleeping Bag - LIGHT IN YOUR LIFE
03. Silent Type - MADELAINE HART
04. Nuo Maisemat - PAAVOHARJU
05. Sekula Etxean Izan Ez - LISABÖ
06. Creepin' Crazy Time - BIG BLOOD
07. All Around And Away We Go - TWIN SISTER
08. La Caída - PROYECTO:ESTRAGOS
09. Hombre Faro - GAIN
10. Bloody Mary - THE KICKAWAYS
11. Thirsty - AINARA LeGARDON
12. The Knowing - THE WEEKND
13. What's This Magical - CELEBRATION

Comentaris