2012, UN ANY DE MÚSICA LLIURE... O QUASI

Plaistow
Ja estem a finals d'any i, com sempre, toca fer balanç de tot el que des d'aquí s'ha ofert com a música lliure.

La línia que separa la música lliure de la música comercial és cada cop més fina, i per aquest motiu ens hem trobat aquest any amb discs que han estat oferts lliurement durant un periode limitat de temps per parts dels propis artistes o dels seus segells, ja sigui per voluntat pròpia (Dean Blunt, Clams Casino...) o després de serioses desavinences entre grup i discogràfica (Death Grips). Destacar en aquest aspecte el segell Hippos In Tanks (llar de D'Eon, Dean Blunt i Inga Copeland) o fins i tot Tri-Angle Records (que ofereix en lliure descàrrega el disc d'Evian Christ).

Dean Blunt
A casa nostra podem resaltar la feina de Bankrobber, on hem trobat sessions de Guillamino i el primer disc ofert en descàrrega liure, el fantàstic treball homònim de Macho.

En el món del Hip-Hop i la música negra cada cop es més freqüent l'aposta per la música lliure, sobre tot per a promocionar a un nou artista que poc després acaba donant el salt a una gran discogràfica (Frank Ocean, The Weeknd, Death Grips, etc.)

Death Grips
A part de l'aposta d'aquestes i altres discogràfiques comercials per algunes descàrregues lliures, segueixen tenint molta força les plataformes Bandcamp i Soundcloud, on els músics es gestionen directament el que ofereixen.

Tot això fa que les netlabels es resenteixin i que cada cop siguin menys les veteranes que aguanten el pas del temps. Els musics tenen moltes més formes de promocionar la seva feina sense haver d'esperar si una o altra netlabel aposta per ells.

Això beneficia al consumidor o amant de la música? Realment es fa dificil seguir res entre tanta oferta. Desenes i desenes de discs apareixen cada día i qualsevol els pot aconseguir a la xarxa, legalment o ilegal, fent que sigui impossible fer-se una idea sòlida del que està succeïnt i que, per a cada un dels que s'hi impliquen, hi hagi una realitat diferent. És un autèntic vòmit de novetats que no ajuda a digerir en condicions les escoltes dels treballs. És hora de ser prudents i molt crítics.

Acabem recomanant 3 discs que creiem que val la pena escoltar atentament d'aquest 2012. Un d'ells té llicència Creative Commons i els altres dos han estat oferts de forma lliure pels seus autors. Amb calma i bona digestió:

1. Plaistow - Lacrimosa
2. Big K.R.I.T - 4Eva N A Day
3. The Caretaker - Extra Patience (After Sebald)

Finalment no volem oblidar-nos de la feina feta a la nostra netlabel. Aquest any a La Gramola Netlabel hem disfrutat de la música de Nureyev, Granjaescuela, Mtu, Violeta Päivänkakkara, Hielo En Varsovia i BeatLove, grups que no hem volgut incloure a la llista anterior (malgrat que per nosaltres son els millors, com no!!) i dels quals us volem animar a que conegueu escoltant-los i/o descarregant-vos la seva música, així com la dels altres grups de la nostra familia a l'enllaç següent: La Gramola Netlabel

Comentaris